Gelagerde vs. ongelagerde vrijloopkoppeling

Gelagerde vs. ongelagerde vrijloopkoppeling

In de wereld van de aandrijftechniek liggen veel kansen en mogelijkheden voor u op het vlak van de vrijloopkoppeling, ook wel een vrijloop genoemd. Een belangrijk criterium voor uw apparatuur in machines, in schepen of voertuigen als auto’s en bromfietsen, zijn de kenmerken van de vaak op maat gemaakte vrijloopkoppeling. Belangrijk is hierbij: is er een gelagerde vs. ongelagerde vrijloopkoppeling nodig en waar kan ik die kopen voor mijn machine of andere toepassing?

Net als bij een scharnier kunt u kiezen tussen een koppeling die gelagerd of ongelagerd is. Het grote verschil is dat door lagers het ene metaalgedeelte geen contact kan maken met het andere, mede door de smering met olie.

Wat is beter: een keuze voor gelagerde of ongelagerde vrijloop?

Welk type koppeling u nodig heeft kunt u het best baseren op uw portemonnee en de mate van belasting van de koppeling. Houd deze drie kenmerken altijd in beeld bij het oriënteren of kopen:

  1. De gelagerde versie is veel slijtvaster

  2. De gelagerde vrijloopkoppeling kan soms wel tot tien maal zo lang produceren voordat hij het begeeft.
  3. De gelagerde variant is duurder in aanschaf, maar op termijn verdient u dit terug door de langere levensduur

De drie onderstaande types vrijlopen zijn bij de specialist verkrijgbaar als gelagerde en ongelagerde optie.

  1. Behuisde vrijloopkoppelingen

  2. Inbouw vrijloopkoppelingen

  3. Teruglopende sperren

Bij industriële toepassingen worden vrijlopen vaak custom made geproduceerd. In goed overleg krijgt u dan maatwerk van de leverancier in vrijloopkoppelingen en aandrijftechniek. Samen onderzoekt u wat de wensen en eisen zijn aan de vrijloopkoppeling. Hierbij wordt dan onder meer een keuze gemaakt voor een gelagerde vs. ongelagerde vrijloopkoppeling.

Overleg met leverancier uw wensen voor gelagerde of ongelagerde koppeling

Als alle gewenste specificaties bekend zijn kan de leverancier dan zorgen voor een gelagerde of ongelagerde vrijloop op maat. Vaak hangt er veel van af voor de opdrachtgever. Deze wil de koppelingen dikwijls gebruiken voor productieprocessen in een fabriek die zonder uitval van machines 24-7 moeten doorgaan. Een zorgvuldige keuze voor een gelagerde of ongelagerde vrijloopkoppeling is in dit proces van vitaal belang. Communicatie en productie op maat zijn dus belangrijk voor een optimaal resultaat bij het gebruik van de koppelingen.

Voor een goede gelagerde of ongelagerde vrijloopkoppeling soms adviseren wij u een ervaren bedrijf. Word daarom klant bij een betrouwbare leverancier die goed is ingevoerd in deze materie en uw behoeftes met een half oor begrijpt. Omdat u natuurlijk ook graag op uw portemonnee let, ligt het voor de hand om te kiezen voor het online kopen van gelagerde of ongelagerde vrijloopkoppelingen bij een expert in aandrijftechniek. Een gespecialiseerde webshop heeft in de regel een grote inkoop, een ruim assortiment en lage vestiging- en personeelskosten. Dit soort zaken ziet u terug in een aantrekkelijke prijs die ze u doorberekenen. Bij een goede webshop voor aandrijftechniek kan u vrijloopkoppelingen kopen die allemaal op maat zijn gemaakt.